Sinds een aantal jaar gebruik ik geen tandpasta meer met fluoride. Daarnaast let ik sinds ik een strenger dieet volg ook waarmee ik poets. In plaats daarvan gebruik ik een poeder op basis van curcuma en zout.

Tegenwoordig krijgen wij steeds meer hormoonverstorende stoffen binnen, door onder andere crèmes, medicijnen, eten, tandpasta, plastics en nog veel meer. Daarom kan het enorm schelen voor mensen met gezondheidsklachten om te poetsen met een tandenborstel en tandpasta (of poeder) zonder troep. Ik gebruik daarom een tandenborstel gemaakt van bamboe en biologische plastic (gemaakt van suikerriet). Ook gebruik ik een zelfgemaakte tandpasta of tandpoeder.

Ik heb al een tijdje geëxperimenteerd met wat voor samenstelling ik het fijnst vind en het beste werkt om aanslag goed mee te kunnen verwijderen, zonder dat ik al te veel schuur. Dit is het receptje van de tandpoeder die het beste bevalt:

1,5 eetlepel curcuma poeder (ook wel bekend als geelwortel)
1 theelepel natrium bicarbonaat
0,5 theelepel himalayazout

Mix deze mengel goed door elkaar en stamp de eventuele klonters fijn. Maak je tandenborstel nat en doop hem eventjes in dit mengsel. Daarna kun je je tanden poetsen zoals je normaal doet. Let wel op: je wasbak kan enigszins geel kleuren, dus voordat je het weer uitspuugt doe eerst de kraan open en spuug het daarna uit.

 

2015-08-24 09.06.49