Hormoonzalfverslaving

De laatste jaren schrijven artsen steeds vaker Topical Steroids (hormoonzalven) voor. Het begint bij een klein rood jeukend plekje. De arts schrijft een lage klasse corticosteroïdenzalf of crème voor. De huid herstelt ontzettend snel, maar na langdurig gebruik (van 2 weken of langer) wordt de huid afhankelijk van de zalf. De uitbraken die dan verschijnen zijn vaak heftiger dan het eczeem waarmee het begonnen is en is een teken van een beginnende ontwenning (ook wel Topical Steroid Withdrawal of TSW). Iemand die niet weet wat TSW is, zal wat meer zalf smeren om de huid te onderdrukken. Na verloop van tijd heeft de huid steeds vaker een sterkere zalf nodig om de symptomen te onderdrukken. Vanaf dan is de huid verslaafd aan de corticosteroïden in de zalven en heeft diegene last van het Red Skin Syndrome. Als diegene dan nu stopt met de hormoonzalven zal deze door de TSW gaan.

Wat zijn de symptomen van Topical Steroid Addiction?
– Je eczeem verspreidt zich ongecontroleerd.
– Je hebt hormoonzalven gebruikt voor een langere tijd (weken, maanden of zelfs jaren)
– De zalven hebben geen effect meer op het eczeem. Je hebt steeds sterkere zalven nodig om je huid eruit te laten zien als bij het eerste gebruik.
– Als je stopt met het gebruik van de zalven heb je last van een of meer van de volgende symptomen: roodheid, brandend of jeukend gevoel, huid is heet wanneer je het aanraakt, zwelling en/of lekken van vocht.
– Na allergie testen en het vermijden van allergenen is het nog steeds niet bekend wat de oorzaak hiervan is.
– Een huidbiopsie laat geen afwijkingen zien.

Deze pagina is grotendeels vertaald van de site ITSAN.org. Deze informatie en mijn foto’s mogen niet worden gebruikt zonder mijn toestemming.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*