Lichaam en kleding,  Recepten

Recept voor eigen wasmiddel

Sinds een aantal jaar maak ik mijn eigen wasmiddel omdat ik allergisch reageer op de reguliere wasmiddelen. Ik gebruik hiervoor olijfoliezeep (aleppo), maar je kan hiervoor ook een andere zeep gebruiken, water, voor de witte was baking soda en voordat ik het in de wasmachine doe een paar druppeltjes eucalyptus of tea tree olie in (maar je kan natuurlijk ook een andere gebruiken of helemaal niks). De zeep rasp ik van te voren, het kan behoorlijk wat werk zijn als je het een keer doet, daarom rasp ik gewoon 1 blok zeep iedere keer en bewaar ik dat in een pot voor de volgende keren dat ik wasmiddel weer moet maken.

De verhoudingen voor 2,5 liter aan witte was:
40 gram geraspte zeep
40 gram baking soda
2,5 liter kokend water

De verhoudingen voor 2,5 liter aan gewone en donkere was:
40 gram geraspte zeep
2,5 liter kokend water

Doe de zeep (en baking soda) in een pannetje met daarbij 1 liter kokend water. Doe dan ondertussen 1,5 liter kokend water in een emmer en wacht totdat het zeepmengsel goed is voordat je deze er ook bij doet. Roer dit vervolgens een paar keer goed door en laat dit een nachtje staan. Giet de volgende ochtend het mengsel in een (goed omgespoelde) oude flacon of een glazen fles. Schut de fles of flacon goed voordat je de wasmachine aanzet. Ik gebruik 15 ml wasmiddel, 15 ml azijn en 4 tot 6 druppeltjes etherische olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.