Hormoonzalfontwenning

Eerste bericht op Facebook

Dit was mijn eerste bericht op facebook over het stoppen met hormoonzalven:

Momenteel ben ik iets langer dan 2 maanden gestopt met het smeren van hormoonzalven. De reden dat ik nu gestopt ben met deze zalven is omdat deze mijn (steroïde veroorzaakte) eczeem alleen maar verergert. Toen ik bij de vorige poging iets langer dan een jaar was gestopt was het een stuk beter, dan net voor dat ik stopte met smeren.

Acht weken geleden kwam ik erachter dat er iets bestaat als hormoonzalfverslaving (Topical steroid addiction) en vond ik onwijs veel informatie op itsan.org. Je lichaam kan al verslaafd raken na een paar dagen smeren. Ikzelf heb 4,5 jaar achter elkaar gesmeerd, waarin ik de laatste vijf maanden 2x daags met de lichtste heb gesmeerd. Een lotgenoot heeft voor mij zitten uitrekenen dat ik ongeveer 1 jaar door deze ontwenning (hel) zal moeten gaan.

Momenteel ga ik door een hel qua pijn en jeuk. Ik kan nu door de ontwenning niet zo heel veel doen, helaas. Om dit alles te verwerken hou ik een blog bij gezondschrijven.nl. Als je geïnteresseerd bent in mijn proces dan kan je zowel vragen (op facebook of via whattsapp) aan mij hoe het gaat, of op mijn blog kijken.

Enige advies over dingen die ik moet proberen, daar heb ik weinig aan en daar raak ik alleen maar gefrustreerd van aangezien ik al veel heb geprobeerd. Het enige wat ik kan doen is positief blijven en genieten van de kleine dingen. Elke dag kan weer anders zijn. Zo heb ik laatst 6 dagen een verbetering in mijn gezicht gehad voordat het weer onrustig werd.

Ik zou het enorm fijn vinden als mensen bij ons/mij (het liefst tussen de middag) langs willen komen voor gezelligheid.

De eerste maanden gingen erg slecht met mij, maar ik was nog enorm positief dat het allemaal goed ging komen. Ik zag iedere kleine verandering al snel aan voor een verbetering, maar ik moest wel om de dag door te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.