Hormoonzalfontwenning

Tweede bericht op Facebook

Dit is het tweede bericht (op 18 oktober 2016 toen ik 21 maanden gestopt was met hormoonzalven) dat ik op mijn Facebook Pagina kon vinden:

Lieve iedereen,

De reden dat ik met al dit soort middelen ben gestopt, is omdat mijn lichaam er steeds heftiger op reageert. In het begin viel het nog mee, maar met de tijd werd het steeds heftiger en heftiger. Helaas wordt de huid (en vaak de rest van het lichaam) enorm verzwakt, waardoor je ook enorm gevoelig wordt voor infecties.

Helaas is het zo dat er weinig onderzoek is naar hormoonzalven en het effect op het lichaam, vooral de lichtere varianten die ik veel had gebruikt. Maar er zitten duizenden mensen in diverse topical steroid withdrawal groepen om te ontwennen van hormoonzalven (en andere corticosteroïden) en het wordt met de tijd meer en meer. Sinds de 20 maanden dat ik deze groepen volg heb ik dit aantal flink zien groeien (van 2000+ mensen in februari 2015 naar 6000+ mensen op 18 oktober 2016).

Als je jarenlang met eczeem zit en al voor langere tijd (langer dan 1 week) een zalfje van je arts krijgt: het maakt niet uit wat je probeert of doet, uiteindelijk wordt het toch erger en erger. Het enige wat echt werkt is volledig stoppen met hormoonzalven en andere corticosteroïden. Het klinkt hard en moeilijk, en dat is het ook! Aangezien ik ook hoop had in verschillende soorten olie, diverse eczeemzalven zonder hormoonzalven van de drogist, allerlei diëten, stress management en noem het allemaal maar op.

Inmiddels na bijna 21 maanden vrij van hormoonzalven en gaat het goed met mijn huid. Daarnaast heb ik ook minder last van de chronische vermoeidheid die ik kreeg door de bijnieruitputting die ik kreeg van het op en af smeren van de hormoonzalven.

Ik wil jullie vragen om dit bericht zo veel mogelijk te delen, zodat dit bericht zo veel mogelijk mensen bereikt en kan waarschuwen voor corticosteroïden.

Heel veel liefs,
Susanne

Het tweede jaar had ik nog steeds momenten waarbij het minder ging, maar het ging al ietsjes beter dan het eerste jaar. Mijn huid was niet meer zo vaak open en ik was op het moment van schrijven ruim 1 jaar gestopt met de antihistamine pillen.

Doordat ik deze pillen slikte had ik de hele nacht door dorst. Ik moest een liter in totaal drinken in de nacht omdat ik zoveel vocht kwijt was, maar soms was dit zelfs niet genoeg. Dit stopte pas nadat ik was gestopt met de antihistamine pillen Hydroxyzine en Tavegyl. Echter had ik wel meer jeuk nadat ik hiermee was gestopt en kon ik weer moeilijker slapen.

Hierbij ook een waarschuwing voor iedereen: ik kreeg last van een zeldzame hartritmestoornis door de Hydroxyzine. Deze hartritmestoornis verlengt de QT-interval wanneer je bepaalde medicatiegebruikt waarvan bekend is dat deze de QT-interval verlengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.