Eczeem en voeding: dag 19 zonder hormoonzalven

Ik ben vandaag 21 dagen zonder hormoonzalven. In plaats daarvan kijk ik liever naar wat ik qua voeding kan doen op mijn eczeem. Ik geloof dat er door het vele hormoonzalven gebruik ik gevoeliger op voeding reageer. Daarom kijk ik ook wat het verband tussen mijn eczeem en voeding is. Lees hieronder meer over mijn ervaring op dag 21 zonder hormoonzalven.

Mijn geschiedenis

Ik heb een tijd lang van mijn baby zijnde tot aan mijn negende last gehad van eczeem. Daarbij hadden mijn ouders zo min mogelijk en zo weinig mogelijk hormoonzalf gesmeerd. Uiteindelijk ben ik een tijd lang schoon geweest en had ik geen last van uitslag.

Pubertijd

Rond mijn vijftiende kwam mijn eczeem terug. Van de kinderarts kreeg ik onmiddellijk hydorcortison met daarbij vaseline. Ik vond dit raar, omdat ik last had van een jeukende, rode huid met daarbij een lichte vloeistof. Ik smeerde voornamelijk met de hormoonzalf omdat de vaselinecrème mijn eczeem verergerde.

De hormoonzalf hielp op een gegeven moment niet goed genoeg, ik had naast dat ik last had van de bekende knieholtes en ellebogen, ook last van mijn gezicht.

Dermatoloog

Ik ging naar de dermatoloog en kreeg onmiddellijk protopic voorgeschreven in combinatie met een andere sterkere hormoonzalf. Ik had het gevoel alsof ik van de protopic jeuk kreeg en stopte daar uiteindelijk mee. Nadat de dermatoloog mij een crème voorschreef waar ik niet tegen kon (en hij bleef er maar op hameren dat het wel gewoon kon, ook al legde ik hem uit van niet) ben ik naar een andere dermatoloog overgestapt. Van deze arts kreeg ik onmiddellijk dermovate voorgeschreven. Ik moest twee weken lang mijn hele lichaam insmeren (zelfs mijn oogleden) en daarna moest ik weer terugkomen. Uiteindelijk leek dit goed te gaan en hield ik dermovate voor het geval dat.

Eczeem werd erger

Na een aantal jaren van eczeem waarbij het redelijk ging, ik moest af en toe smeren met dermovate en dan ging het gewoon goed. Op een gegeven moment merkte ik dat ik steeds meer moest smeren. Ik had omdat het eczeem steeds heftiger leek te worden allergietesten ondergaan zowel voedsel als plaktesten. Uit de plaktesten kwam niks uit, maar ik merkte dat ik steeds heftiger op voeding begon te reageren. Ook kreeg ik plotseling een heftige reactie op dermovate en begon ik steeds meer na te deken over hormoonzalven.

Stoppen

Uiteindelijk besloot ik om helemaal te stoppen met smeren. Dit was zo ontzettend pijnlijk. Ik begon na een maand of drie weer met het smeren van natuurlijke crèmes. Ik moest regelmatig wisselen omdat ik de crème het ene moment verdroeg en het andere moment weer absoluut niet. Maar na anderhalf jaar had ik nog steeds zoveel last en kon ik zo slecht slapen dat ik besloot dat ik tijdelijk weer eventjes moest smeren met de hormoonzalf (de lichtste variant). Dit hielp enigszins maar het verdween niet volledig en dus begon ik zelfs 3 keer daags te smeren.

Weer opnieuw begonnen met hormoonzalf

Nu ik een aantal maanden verder ben merk ik dat de lichtste variant niet meer optimaal werkt en besef ik ook dat ik misschien wel te veel heb gesmeerd. Sinds ongeveer twee weken ben ik gestopt met het smeren van de hormoonzalven. Momenteel smeer ik nog wel vaseline, om mijn huid zo soepel mogelijk te houden. Momenteel heb ik een flinke uitbraak, maar dit komt door de Topical Steroid Withdrawal. Hiermee stop je direct met het smeren en slikken van corticosteroïden.

Mocht jij nou ook willen stoppen met hormoonzalven kijk dan vooral op:

Mocht je een afkorting hierin zien die je niet begrijpt dan kan je hier klikken voor uitleg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *