Mondkapjes deel 2:Enquête over mondkapjes

Ik wilde in kaart brengen, door middel van een enquête over mondkapjes, hoeveel klachten mensen krijgen hiervan. Dat is aardig gelukt met deze enquête. Mocht je deze nog niet in hebben gevuld of hebben gedeeld, kan je dat natuurlijk altijd nog doen. Ik zal deze pagina regelmatig updaten wanneer er genoeg mensen de enquête hebben ingevuld. Mocht je overigens mijn eerste deel over mondkapjes nog niet hebben gelezen, lees deze dan eerst hier.

Deze enquête is met als doel om vooral te kijken naar de wegwerp en stoffen mondkapjes. Even een disclaimer: dit onderzoek vertegenwoordigt niet genoeg resultaten om een nauwkeurig beeld te krijgen van de medische mondkapjes en de N95 maskers.

Update

Inmiddels is deze enquête in totaal 276 keer ingevuld en besloot ik maar om deze toch gaan up te daten met de nieuwe cijfers.

Onderzoek naar mondkapjes

Er is helaas nog maar weinig onderzoek gedaan naar de stoffenmondkapjes en de wegwerpmondkapjes. Dit terwijl wij al verplicht zijn om deze te dragen in het OV. In de publieke binnenruimtes word het dringend geadviseerd. Echter heeft het kabinet plannen om dit verplicht te stellen. Ik besloot om een enquête te houden, om zo naar aanleiding daarvan een artikel over dit soort mondkapjes te schrijven.

Conclusie van de enquête over mondkapjes

Van de mensen die een mondkapje droegen, krijgt het overgrote deel last van klachten. De meeste mensen die er een hadden opgezet, droegen deze korter dan 30 minuten. Een aantal hadden de mondkapjes langer dan 3 uur opgehad. De klachten na het dragen van mondkapjes zijn voornamelijk benauwdheid, hoofdpijn en een droge keel. Deze gaan in de meeste gevallen over binnen 1 dag. Meestal zijn deze na 2 uur over. In een enkel geval duurde het langer voordat de klachten niet weg gingen, of gingen de klachten helemaal niet weg.

De resultaten van de enquête over mondkapjes?

De resultaten van de enquête over mondkapjes waren opvallend. Dit kwam omdat de meeste mensen klachten kregen van de mondkapjes. Hierin maakte het niet uit welke werd gedragen.

Meer dan de helft van de mensen droegen hun mondkapje voor minder dan 30 minuten (in alle groepen was dit meer dan 54%). De meesten die last hadden van klachten hadden last van benauwdheid, hoofdpijn en een droge keel. Andere klachten die wat minder vaak voorkwamen waren hoge bloeddruk, hartklachten, eczeem rond het maskergebied en angstgevoelens. De meeste klachten trokken binnen 2 uur weer weg (meer dan 59% bij alle mondkapjes). Bij een groot deel trokken de klachten binnen een dag weg (90%).

Stoffen mondkapjes

Van de 276 die reageerden hebben 154 (55,8%) een stoffen mondkapje gedragen. In totaal droegen 92 mensen (59,7%) voor minder dan 30 minuten een stoffen mondkapje. Daarbij droegen 19 mensen (12,3%) een mondkapje langer dan 3 uur.

Van de 154 mensen die een mondkapje op hebben gehad heeft 133 (86,4%) klachten gehad van de mondkapjes. In totaal gaven 118 mensen (76,6%) aan het benauwd te krijgen, 66 (42,9%) kreeg last van hoofdpijn en 58 (37,7%) kreeg last van een droge keel. Andere klachten (meer dan 10%) was hoge bloeddruk. Minder dan 10% had klachten waaronder cariës, eczeem op de plek van het mondkapje, eczeem op/rond de ogen, impetigo, schimmelinfectie, vermoeidheid, flauwte, gevoelige plek achter de oren, zuurstoftekort, slaperigheid, achteraf keelpijn, jeuk, koortslip, zweten, hoesten, niezen en snotteren, psychische klachten, acne, hartklachten, angstgevoelens en droge mond.

De klachten gingen meestal binnen 2 uur weg, en anders in de meeste gevallen binnen een dag. In twee gevallen trokken de klachten binnen enkele dagen weg. Bij een enkel geval trok de huiduitslag niet weg.

Wegwerp mondkapjes

Van de 276 die reageerden hebben 135 (48,9%) een wegwerp mondkapje gedragen. In totaal droegen 75 mensen (56%) voor minder dan 30 minuten een wegwerp mondkapje. Daarbij droegen 17 mensen (12,7%) een mondkapje langer dan 3 uur.

Van de 135 mensen die een mondkapje op hebben gehad heeft 115 (85,2%) klachten gehad van de mondkapjes. In totaal gaven 82 mensen (60,7%) aan het benauwd te krijgen, 46 (34,1%) kreeg last van hoofdpijn en 41 (30,4%) kreeg last van een droge keel. Minder vaak voorkomende klachten waren hoge bloeddruk, hartklachten, eczeem op de plek van het mondkapje, eczeem op/rond de ogen, impetigo, schimmelinfectie, angstgevoelens, vermoeidheid, flauwte, geïrriteerde huid, oppervlakkige ademhaling, oogirritatie, psychische klachten, acne en droge mond en lippen.

De klachten gingen meestal binnen 2 uur weg, en anders in de meeste gevallen binnen een dag. Bij twee gevallen gingen de klachten na 1 week weg. Bij een enkel geval trok de huiduitslag niet weg.

Medische mondkapjes

Van de 276 die reageerden hebben 39 (14,1%) een medisch mondkapje gedragen. In totaal droegen 20 mensen (51,3%) voor minder dan 30 minuten een medisch mondkapje. Daarbij droegen 8 mensen (20,5%) een mondkapje langer dan 3 uur.

Van de 39 mensen die een mondkapje op hebben gehad heeft 31 (79,5%) klachten gehad van de mondkapjes. In totaal gaven 24 mensen (61,5%) aan het benauwd te krijgen, 22 (70,8%) kreeg last van hoofdpijn en 15 (56,4%) kreeg last van een droge keel. Andere klachten (meer dan 10%) waren hoge bloeddruk, hartklachten en angstgevoelens. Minder dan 10% had klachten waaronder eczeem op de plek van het mondkapje, eczeem op/rond de ogen, impetigo, schimmelinfectie, vermoeidheid, flauwte, slapeloosheid, geheugen problemen, concentratie problemen, hoesten, jeuk, hitte en druk op de borst.

De klachten gingen meestal binnen 2 uur weg, en anders in de meeste gevallen binnen een dag. Bij een geval was het een komen en gaan, bij een ander duurde de klachten 3 dagen en naarmate het mondkapje vaker werd opgedaan duurden de klachten steeds langer, en bij een ander geval trok de huiduitslag niet weg.

N95 maskers

Van de 276 die reageerden hebben 16 (5,8%) een N95 masker gedragen. In totaal droegen 9 mensen (56,3%) voor minder dan 30 minuten een N95 masker. Daarbij droegen 5 mensen (31,3%) een mondkapje langer dan 3 uur.

Van de 16 mensen die een mondkapje op hebben gehad heeft 13 (81,3%) klachten gehad van de mondkapjes. In totaal gaven 12 mensen (75%) aan last van hoofdpijn te krijgen, 8 (50%) kreeg last van benauwdheid en 8 (50%) kreeg last van een droge keel. Andere klachten (tussen de 20% en de 40%) waren hoge bloeddruk, hartklachten en eczeem rond de plek van het masker. Tussen de 10% en 20% had last van eczeem op/rond de ogen, schimmelinfectie en angstgevoelens. Minder dan 10% had klachten waaronder Impetigo, cariës, slaapproblemen, concentratie problemen, geheugen problemen en droge jeukende ogen.

De klachten gingen meestal binnen 2 uur weg, en anders in de meeste gevallen binnen een dag. Bij een geval duurden de klachten eerst 3 dagen, maar de klachten duurden steeds langer naarmate het masker vaker op werd gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *